Posjeta i terenska nastava učenika završnih razreda Vukovaru

Objavljeno: Subota, 01 Travanj 2023 Napisao/la Ivana Ćubela

Učenici OŠ fra Miroslava Džaje Kupres, 28. ožujka, malo prije 18 h, stigli su u Vukovar, točnije hostel Dubrovnik. Tu nas je dočekalo ljubazno osoblje hostela koji su voditeljima dali upute i hodogram za iduća dva dana, te raspored smještaja za učenike.

Nakon što su učenici zadužili svoj sobe, čekala nas je večera, a kasnije vrijeme za slobodne aktivnosti, koje su naši učenici iskoristili za gledanje utakmice Hrvatska –Turska. Pobjedom Hrvatske nogometne reprezentacije učenici su uz slavlje i pjesmu napustili sobe i polako se spremili za počinak.

Program prvog dana posjete započinje nakon doručka. Prvo smo krenuli obilaskom crkve sv. Filipa i Jakova gdje je započeo naš prvi posjet Vukovaru, gradu heroju. Dočekao nas je svećenik koji nas je uputio do dvorane sv. Bono, gdje nam je prikazan kratki film o Vukovaru. Poslije slijedi obilazak crkve.

Slijedeća posjeta je Muzeju vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, gdje smo se uz vrsne vodiče upoznali se s iznimno bogatom poviješću i kulturnom tradicijom Grada Vukovara.

Nakon obilaska muzeja vraćamo se u hostel gdje nas čeka ručak. Slijedi nastavak programa u hostelu gdje nam je organizirano predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Uz odličnu predavačicu učenici su se upoznali što se sve zbivalo prije Domovinskog rata, te Bitka za Vukovar gdje su se upoznali s Opsadom i Obranom Vukovara koja je bila najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom rata.

Slijedi obilazak izložbenog prostora Memorijalnog centra Domovinskog rata, gdje nas vojnik upoznaje s oružanjem i eksplozivnim sredstvima koje su se koristile u Domovinskom ratu, te posjeta izložbenom muzeju oružja i skloništa.

Nakon toga slijedi odmor i fakultativne aktivnosti koje su naši učenici iskoristili za posjetu Vodotornju simbolu stradanja i otpora grada Vukovara tijekom Domovinskog rata. Naša Karolina Lozančić prof. hrvatskog jezika i književnosti ispričala je učenicima značaj Vodotornja i zašto je postao simbol stradanja i otpora grada Vukovara, te smo spomenuli dva vojnika Ivicu Ivanika i Hrvoju Džalto koji su svaki dan dolazili tu za vrijeme granatiranja Vukovara i dizali hrvatsku zastavu.

Slijedi, povratak u hostel, večera i priprema za počinak.

Treći dan posjete Vukovaru, slijedi odjava iz hostela, doručak i posjeta memorijalnim lokacijama Vukovara. Ispred hostela je čekao vodič koji nas je vodio tog dana.

Prva lokacija koju smo obišli je Mjesto sjećanja “Vukovarska bolnica 1991.” Tu nas je dočekala zaposlenica Vukovarske bolnice koja nam je prikazala desetominutni film o Vukovarskoj bolnici za vrijeme granatiranja 1991.godine, zatim smo se uputili u stalnu muzejsku izložbu, tu smo mogli vidjeti vjernu rekonstrukciju podruma tijekom opsade grada. Ispisane pločice za svaki dan što se događalo, i popis imena poginulih i nestalih. Prikazi prostorija u kojima su bili stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije koja se dogodila, prostori improvizirane bolnice, šok soba, soba za rodilje i trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostorije za medicinsko osoblje izazivali su jezu i svakako da ni malo nije bilo lako prolaziti kroz te hladne prostorije, pune boli i tuge.

Nakon bolnice posjetili smo temelje zgrade Borovo Commerce i groblje tenkova, logor Velepromet u kojem je bilo zatočeno preko 1000 Hrvata, te smo iz autobusa mogli vidjeti hangare u kojima su bili zatočeni i mučeni civili i vojnici. Potresne priče i prizori, grčili su naša tijela i grla i teško je bilo zadržati suze.

Zatim je uslijedio put prema Spomen domu Ovčara i masovna grobnica Ovčara. Naši učenici zapalili su svijeću u spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice. Posjetu smo završili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar. Tu smo posjetili grob, Blage Zadra i sina Roberta Zadre koji je poginuo na Kupresu 10.travnja 1992.

Nakon obilaska memorijalnih mjesta Vukovara , učenici su imali organizirano predavanje Škola mira u Ružičkinoj kući, vojnikinje koja je učenicima poslala snažne poruke o ljubavi prema domovini i hrabrosti. Nakon toga uslijedio je kviz znanja o Domovinskom ratu. Naši učenici pored 6 škola u našoj Županiji osvojili su 2. mjesto, a glavni zaslužni bili su učenici Ivan Galić i Petar Mioč.

Lagano smo se uputili prema svojim autobusima, koji su nas odvezli ponovno do hostela gdje je bio organiziran ručak i podjela lunch -paketa za putovanje.

Od srca se zahvaljujemo svim organizatorima ovog Projekta, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu znanosti kulture i športa Hercegbosanske županije, ravnatelju Javne ustanove “Mamorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” Krunoslavu Šeremtu, svim predavačima, vojnicima, vodičima, svećenicima koji su nas obogatili svojim znanjem, te osoblju hostela Dubrovnik.

PRIČA O VUKOVARU MOŽDA MOŽE IMATI SVOJ POČETAK, ALI NIKAD I SVOJ KRAJ.

NI JEDNA VUKOVARSKA PRIČA NIJE KONAČNA I NEMOJTE POKUŠAVATI UČINITI JE DRUGAČIJOM.

JER TAKO JE BOLJE.

DUŽE ĆEMO IH PAMTITI.

OVO JE JOŠ JEDNA TAKVA PRIČA KAKO BI SE PODSJETILI.

I NE ZABORAVILI.

I TO JE DOVOLJNO

VUKOVAR, HVALA TI!!!

      Ivana Ćubela

      Galerija

      Video