Povijest škole

Objavljeno: Srijeda, 21 Svibanj 2014 Napisao/la Administrator

Začetak obrazovanja u Kupresu, kao i nastanak prve  škole, seže u daleku 1854. godinu. Za opismenjavanje i obrazovanje žitelja kupreškog kraja zaslužni su franjevački svećenici čija prisutnost postoji već od 13. stoljeća na prostoru Bosne i Hercegovine.  Franjevci, kao jedini obrazovani sloj ljudi daju pečat opismenjavanju i obrazovanju uopće, zato i povijest naše škole počinje s njima.

Prema zapisima profesora Mate Džaje, franjevci su 1854. godine osnovali školu u Otinovcima uz pomoć austrijskog konzulata u Sarajevu, a prije toga poučavali su pojedince u župnom stanu ''Miroslav Džaja'' u Kupresu. Također, profesor Džaja zapisuje osnivanje i drugih četverorazrednih škola: u Zloselima 1906. godine, u Blagaju i Vukovsku 1929. godine, u Malovanu 1929. godine, a pred Drugi svjetski rat i u Rastičevu.

Škola koja je prethodila ovoj današnjoj sagrađena je 1890. godine (prema pripovijedanjima Nike Turalije, jednog od najstarijih žitelja ovog kraja koji je tada pohađao školu).
Prvi učenici krenuli su u školu 1895. godine koja je tada imala samo 30 učenika i jednog učitelja, a bila je sagrađena uz glavnu cestu (danas središte grada).
Prvi Kuprešak učitelj bio je Ivan Mišić, a prva učiteljica Kupreška bila je Ljubica Rebrina.

Sve do školske 1951. /1952. godine škola je bila četverorazredna, a sljedeće godine prelazi u osmorazrednu školu. Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1959. godine, lokalne vlasti odlučuju dati naziv školi OŠ ''Simo Šolaja'' Kupres, a 1962. godine ona  postaje središnja škola s područnim školama u Zloselima, Malovanu, Riliću, Vrilima i Botunu. Postojeća zgrada sagrađena je 1968. godine o čemu svjedoči Ljetopis škole koji se vodi od te godine.

Zgrada je montažna, sagrađena za samo pet mjeseci, a gradila ju je sarajevska tvrtka ''Mepling''. Novosagrađena škola krenula je s radom 24. studenoga 1968. godine, a nastava se počela izvoditi 18. prosinca iste godine. Nastavu je pohađalo 915 učenika, a izvodilo ju 29 učitelja i nastavnika. Oko 1970. godine zbog povećanja broja učenika dograđen je dio s pet učionica i tri nastavna kabineta.
Tijekom Domovinskog rata, škola je pretrpjela teška razaranja i devastiranja. Otuđena su nastavna sredstva, učila i cjelokupna oprema. U razdoblju okupacije Kupresa, osnovci su se školovali u Republici Hrvatskoj, ponajviše na području Makarske rivijere, dok su srednjoškolci pretežito bili u školama u Livnu i Tomislavgradu.
Kupres je oslobođen 3. studenoga 1994. godine Povratkom civilnog stanovništva na naš Kupres, počinje obnova ratom porušenog grada, a samim tim i škole. Odlukom Općinskog vijeća Kupres 29.lipnja 1995. godine, škola dobiva naziv Osnovna škola fra Miroslava Džaje.
Školske 1995./1996. godine nastava se odvijala u zgradi srednje škole ''Kupres'' u Kupresu, a počela je s izvođenjem 1. studenoga. U nastavnom procesu sudjelovalo je 239 učenika od I. do VIII. razreda s po jednim odjelom, te 19 djelatnika.
Danas škola ima 369 učenika, a područna četverorazredna škola u Ravnom 7 učenika. U školi radi 38 djelatnika u 19 odjela.
Povijest naše škole i cijelog ovog kraja protkana je požrtvovnim  djelovanjem bosanskohercegovačkih  franjevaca. Književnim i znanstvenim radom poticali su pismenost, obrazovanje, kulturnu i nacionalnu svijest, čovjekoljublje, te učinili ovaj kraj posebno prepoznatljivim. Škola je nastavila s radom u tom duhu, stoga je iz zahvale prema franjevcima i dobila naziv Osnovna škola fra Miroslava Džaje.

Svibanj 2014.