Jednodnevna ekskurzija u Travnik

Objavljeno: Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 Napisao/la Gabrijela Prskalo

Dana 23.svibnja 2023. godine učenici četvrtog i petog razreda sa svojim učiteljicama i ravnateljicom išli su na jednodnevnu ekskurziju u Travnik. U 9.30 sa autoproijevoznikom ”Keškić bus” krenuli su sa školskog igrališta. U Travniku prvo posjećuju KŠC ”Petar Barbarić” gdje ih je dočekao ravnatelj škole gosp. Anto Rajić i duhovnik don Jakov koji su ih proveli kroz crkvu, kriptu, školu, knjižnicu, gdje su se učenici upoznali sa njihovim centrom, aktivnostima te značaju Petra Barbarića. Nakon obilaska su ručali u restoranu centra, a zatim pošli prema Zavičajnom Muzeju Travnik. Obišli su muzej, pregledali bogate eksponate uz stručnog vodiča i kustosa. Vidjeli su i parnu lokomotivu tzv. Ćiru te se penjali i slikali na istoj.

Zatim je slijedio obilazak rodne kuće Ive Andrića, našeg poznatog književnika, nobelovca. Vodič im je opisivao značaj, život i djela Ive Andrića. Sa vodičem su krenuli dalje na Stari grad, travničku tvrđavu koja se smatra jednom od najbolje očuvanih tvrđava u BiH. Sadrži različite muzeološke, kulturološke, edukativne i zabavne postavke i aktivnosti, te ima status Nacionalnog spomenika. Smatra se da je tu postojalo neolitsko naselje. Stari grad je izgrađen u prvoj polovici 15. stoljeća za vrijeme bosanskog kralja  Tvrtka II. Kotromanića. Nakon posjete tvrđavi posjetili su Plave vode gdje su se odmorili i osvježili. U povratku su svratili u Župu Presvetoga Trojstva gdje ih je dočekao don Ante Ledić koji im je govorio o crkvi i Novom Travniku.

Hvala načelniku Općine Kupres g. Zdravku Mioču na osiguranom prijevozu, ravnatelju KŠC ”Petar Barbarić” Travnik g. Anti Rajiću, stručnom vodiču gospođi Ameli Tiro i don Anti Lediću.

Osnovna škola fra Miroslava Džaje

Galerija