Interkulturalni festival u Konjicu

Kreirano Četvrtak, 13 Studeni 2014 Ažurirano Subota, 15 Studeni 2014 Objavljeno Petak, 14 Studeni 2014 Napisao/la Ružica

Dana 8. studenog 2014. godine u Konjicu održan je još jedan Interkulturalni festival koji je organizirao Civitas BiH. Interkulturalni festival je jedna od rijetkih manifestacija koja okuplja sudionike iz reda svih naroda naše zemlje i upravo zbog toga ima veliki značaj. Sudjelovale su četiri škole među kojima je bila i naša, OŠ fra Miroslava Džaje s Kupresa, te "Sedma osnovna škola" iz Blažuja, OŠ "Pajić Polje" iz Gornjeg Vakufa i OŠ fra Stipana Vrljića , Sovići - Grude.

Festival je prije svega prilika da se predstave običaji i tradicija tih zajednica. Nositelji programa festivala bili su sudionici osnovnih škola koji su na kreativan način predstavili općninu iz koje dolaze.

Kada smo stigli u Konjic dočekale su nas djevojke koje su bile naši vodiči cijelo ovo druženje. Nakon što su nas ugostili, svaka škola dobila je određeno mjesto na kojemu je imala svoj štand i na njemu predstavljala svoj grad, običaje i kulturu. Kada su svi bili spremni, naši vodiči pokazali su nam put do obližnje dvorane u kojoj smo predstavljali narodnu nošnju, plesove i pjesmu. Poslije toga otišli smo do svojih štandova na kojima smo predstavljali autohtona jela. Obilazili smo štandove i drugih škola, na kojima smo također mogli kušati autohtona jela njihovog kraja.

Nakon kušanja jela išli smo u obilazak škole. Družili smo se s učenicima drugih škola i ondje stekli puno novih prijatelja. Naposljetku dobili smo darove i time je završavao ovaj dan upoznavanja novih osoba i druženja s njima.

Sastavila : Josipa Galić, VIII.a